O Fondaciji

Fondaciju Katarine Marić osnovali su njena porodica i njeni prijatelji. Nju sam upoznao na studijama psihologije i ostao sam njen prijatelj do danas. Upravo kroz ovu Fondaciju ostalo je živo ne samo sećanje na ovu pametnu, duhovitu devojku, već se svake godine iznova, kroz energiju i kreativnost mladih kolega, najboljih diplomaca studija psihologije oživljava ono najlepše što je Katarina Marić bila za sve nas.

A bila je pronicljiv psiholog, edukovani terapeut, volela je pozorište i amaterski se bavila glumom, bila je godinama saradnica i mentor u Istraživačkoj stanici Petnica, na Mirovnim studijama je bila među prvim studentima koji su ostvarili veze sa kolegama u Zagrebu i Sarajevu, bila je lepa , hrabra i uvek sam je zezao da će jednoga dana sigurno biti Ministarka za obrazovanje. Kaća bi to mogla, siguran sam. Zajedno smo pripremali ispite, bili na praksi u Palmotićevoj i Kaći sam rekao kad sam se stvarno zaljubio u svoju sadašnju suprugu- provalila me.

Ima neobičnog dualizma i kada razmišljam o njenom odlasku. Sa jedne strane tu je racionalna činjenica da je mlad život prekinut bahatom vožnjom- na šta me podseća ona hladna raskrsnica i svaka godišnjica pogibije.

Sa druge strane svi mi u Fondaciji Katarine Marić, osetili smo da je Kaća uvek sa nama kada mladi ljudi svake godine prikažu rezultate svojih istraživanja, kada osetimo onu istu želju da se svet oko nas razume i menja na bolje.

Posebno me raduje činjenica da postoji veza među dobitnicima nagrade Fondacije i da oni danas polako stvaraju grupu perspektivnih naučnika, koji će međusobno podsticati jedni druge, a nadam se i družiti se, baš kao što smo se mi družili sa našom Kaćom.

Drage kolege, studenti i studentkinje psihologije, sa velikom radošću i uzbuđenjem očekujemo vaše diplomske radove, vaše vizije sveta i vaše sveže ideje. Biće nam drago da vas upoznamo i da vam pomognemo na samom početku vaše akademske karijere. Da osetite prijateljsku podršku, da čujete pohvale od svojih kolega i da steknete prijatelje među njima.

Zato na pomen Kaćinog imena, uvek vidim njen nasmejani lik, pomalo mangupski, pa je za mene ova Fondacija u stvari taj neponovljivi i večiti živ Osmeh Katarine Marić - naše Kaće…

 

Dragan Ilić

 • Prof. dr Nevena Buđevac
  Učiteljski fakultet Beograd (Predsednica)
 • Prof. dr Goran Opačić
  Filozofski Fakultet, Beograd (Počasni Predsednik)
 • dr Jovana Bjekić
  Institut za medicinska istraživanja, Beograd
 • dr Ljiljana Lazarević
  Institut za psihologiju, Beograd
 • dr Ana Orlić
  Fakultet za sport i fizičku kulturu, Beograd
 • dr Danka Purić
  Filozofski Fakultet, Beograd
 • dr Dragica Pavlović
  Institut za psihologiju, Beograd
 • dr Oliver Tošković
  Filozofski Fakultet, Beograd
 • Jelena Vujačić
  doktorand, Filozofski Fakultet, Beograd
 • Marko Živanović
  doktorand, Filozofski Fakultet, Beograd